Miele - Verlässlichkeit für viele Jahre

Často kladené otázky


Často kladené otázkyZde jsme pro vás připravili odpovědi na nejčastější dotazy, které nám kladou zákazníci při osobním kontaktu na téma vaření v páře.

Pokud však ani zde nenaleznete odpověď, kterou hledáte, tak nás prosím kontaktujte na telefonním čísle 543 553 111 nebo nás navštivte v našich Miele Gallery v Brně nebo v Praze a my vám váš dotaz rádi zodpovíme.

Parní trouba Miele
       Pro koho je parní trouba Miele určena?
- Pro gurmány, kteří od kuchyňského přístroje očekávají maximum
- Pro ty, kteří kladou důraz na zdravý životní styl a na obsah výživových látek v potravinách
- Pro vegetariány, kteří chtějí ještě více obohatit svůj jídelníček
- Pro rodiny, které chtějí vařit chutně, zdravě a přitom bez námahy a dlouhého stání u plotny
- Pro odpovědné rodiče, kteří chtějí svým dětem nabídnout čerstvou stravu místo hotových výrobků
- Pro jednotlivce, kteří hledají protiklad k restauračnímu stravování
- Pro dokonalé hostitele, kteří chtějí nabídnout svým hostům vybrané pochoutky
- Pro všechny, co chtějí mít perfektně vybavenou kuchyni

Jednoduše pro všechny, kteří si chtějí užít zdravou a přitom chutnou stravu, která je díky své pestrosti a variabilitě nikdy neomrzí.
       Je vaření v parní troubě Miele složité?
Naopak! Vaření v parní troubě Miele zjednodušuje přípravu mnoha pokrmů. Kdo si vystačí s varnou deskou nebo mikrovlnnou troubou, vystačí si i s parní troubou Miele, ale výsledky budou chutnější a zdravější.
       Zabere vaření v páře více času?
Ne, časy vaření v parní troubě Miele jsou srovnatelné s dobou, po kterou by se pokrm připravoval i na varné desce, nebo jsou dokonce kratší. A jako bonus nemůžete nic připálit nebo rozvařit, takže v průběhu varného procesu nemusíte stav pokrmu neustále hlídat, ale ušetřený čas můžete věnovat sami sobě nebo svým blízkým.
       Proč je parní trouba Miele tak jedinečná?
Parní trouby Miele mají oproti podobným výrobkům mnoho předností. Nejdůležitější je však technologie VitaSteam, díky které se pára vyvíjí mimo hlavní prostor parní trouby, takže na potraviny poté působí pára, která teplotně přesně odpovídá požadavkům jednotlivých typů potravin. Jedině tak je vaření v páře opravdu šetrné.

Přednosti:
- Maximální spolehlivost na zadanou teplotu páry
- Snadná údržba
- Na potraviny vždy působí čerstvá pára, takže nikdy nemůže dojít k přenosu vůně nebo chutě mezi jednotlivými potravinami.     Můžete tedy současně vařit rybu s přílohou apod.
- V parní troubě Miele můžete vařit ve třech úrovních současně, takže v jednom přístroji připravíte najednou bez problémů i celé menu.
       Lze srovnat parní troubu Miele s troubou mikrovlnnou?
Ne, protože parní trouba Miele je mnohem univerzálnější. Většinu funkcí, kterou umí mikrovlnné trouby, jako je ohřívání, rozmrazování nebo vaření, umí parní trouba Miele také. Ale to vše umí dělat mnohem šetrněji, potraviny neztrácí svoji barvu, konzistenci ani chuť a například ohřáté potraviny v páře nebudou nikdy vysušené a budou chutnat, jako by byly právě čerstvě uvařené. Navíc zde nehrozí žádné riziko vedlejších účinků.
       Není vaření v parním hrnci stejně dobré?
Ne, pára v parním hrnci po ochlazení zkondenzuje, zteče zpět do vyvíječe a odtud se z ní vytvoří nová pára. Takže na potraviny působí stále více znečištěná pára o aromatické a chuťové látky. Tím pak snadno dojde k přenosu chutě nebo vůně. A kdo by chtěl jíst například brambory s příchutí ryby?

Oproti tomu v parní troubě Miele dochází k vývoji neustále nové páry z čerstvé vody, takže k přenosu chutí a vůní nikdy nemůže dojít. A navíc tím, že je zde páry mnohem více, všechny části vařeného pokrmu jsou parou obklopeny rovnoměrně, takže budou i rovnoměrně uvařeny.
Praktické použití
       Lze v parní troubě sterilizovat dětské nádobí a lahvičky?
Parní trouba Miele se perfektně hodí pro dezinfekci dětských lahviček a ostatního nádobí. Účinky jsou úplně stejné, jako byste nádobí vyvařili ve vodě. Jen před sterilizací ověřte, zda všechny části nádobí vydrží teplotu 100°C.

• Záchytnou misku zasuňte do nejspodnější úrovně a položte na ni rošt
• Všechny části nádobí rozložte na rošt tak, aby se nedotýkaly
• Zvolte univerzální program, nastavte teplotu 100°C a čas 15 minut
• Po ukončení sterilizace nádobí osušte čistou utěrkou a lahvičky znovu seskládejte až když jsou všechny části zcela suché
       Lze v parní troubě blanšírovat?
Ano, v parní troubě můžete velmi snadno blanšírovat ovoce a zeleninu:
• Připravené ovoce nebo zeleninu vložte do děrované misky
• Zvolte program na vaření zeleniny, nastavte teplotu 100°C a 1 minutu
• Po ukončení programu zeleninu nebo ovoce rychle ochlaďte ve studené vodě a nechte okapat
• Nyní je ovoce nebo zelenina připravena k zamrazení
       Můžu v parní troubě Miele připravovat více pokrmů současně?
Ano a z hlediska energetické úspory to je i velmi vhodné a praktické. Jednotlivé pokrmy dejte do vhodných misek a zasuňte do odpovídajících úrovní v parní troubě. Jediné, na co je třeba dávat pozor, je potřebná doba přípravy. Podle této doby budete postupně přidávat misky s pokrmy. Takže pokud budete například připravovat rybu s bramborem, jako první dáte do parní trouby brambory a rybu přidáte až požadovanou dobu před koncem programu.
       Při přípravě rýže nebo těstovin je nutné do misky přidat i vodu?
Potraviny, které během vaření bobtnají, musí být vařeny ve vodě. Těstoviny je třeba zalít takovým množstvím vody, aby byly celé zakryté. K rýži, obilovinám a luštěninám se přidává voda v poměru 1:1.
       Je nutné pokrmy před přípravou nebo následně kořenit?
Při vaření v parní troubě Miele zůstává v potravinách jejich typická chuť. Proto je lepší pokrm okořenit velmi lehce až po dovaření. Stejně opatrně je dobré postupovat se solí.
       Je příprava zmrazených potravin výrazně delší než příprava čerstvých surovin?
Ne, obojí se připravuje stejně dlouho, takže je možné je vařit současně.
       Umí parní trouba Miele připravit i jogurt?
Ano, pro přípravu jogurtu postupujte následovně:
• 100 g jogurtu s živou kulturou smíchejte s 1 l plnotučného mléka. Mléko a jogurt by měly mít stejný obsah tuku.
• Toto množství rozdělte na 6-7 porcí. Misky nebo skleničky zakryjte víčky nebo tepluodolnou  fólií a postavte na rošt do parní trouby.
• Zvolte univerzální program, teplotu 40°C a 5 hodin.
• Po ukončení programu nechte jogurty vystydnout a poté uložte do ledničky. Po zchlazení bude mít jogurt tu správnou konzistenci.
       Musí být vždy dodržena určitá úroveň zasunutí, aby byly pokrmy dobře uvařeny?
Ne, pokrm můžete vařit v kterékoli části parní trouby, i v několika úrovních současně. Pára je v celém prostoru rozprostřena rovnoměrně, takže je jedno, kde se potraviny nachází.
       Proč je pokrm ohřívaný v parní troubě lepší než ohřívaný pokrm v mikrovlnné troubě?
Pára chrání pokrm před vysycháním, takže pokrm zůstane vláčný a šťavnatý. To platí pro zeleninu stejně jako pro maso, ryby a dezerty.
       Jak dlouho trvá příprava pokrmů v parní troubě Miele?
Obecně vaření v parní troubě trvá zhruba stejně dlouho, jako by trvalo vaření na varné desce v hrnci.
       Na co si mám dávat pozor při výběru nádobí pro vaření v páře?
Pokud chcete uvařit potravinu rovnoměrně a nejedná se o pokrm se šťávou nebo omáčkou, použijte děrovanou misku.

Pokud chcete vařit například větší množství brambor, použijte opět děrovanou misku, ale s vyšším okrajem. Protože brambory neleží těsně na sobě, pára pronikne snadno i mezi ně a uvaříte snadno i velké množství.

Pro přípravu pokrmů jako jsou nákypy, pokrmy se šťávou, s omáčkou apod., použijte neděrované misky. Zachycený výpeček pak můžete použít v následné přípravě pokrmu.
       Jaké nádobí je vhodné do parní trouby Miele?
Pro parní trouby jsou určeny nerezové misky nejrůznější velikostí a objemu s děrovaným nebo plným dnem. Použití nádob ze skla, porcelánu, keramiky nebo plastu je také možné, ale ujistěte se, že materiál je odolný vůči teplotám okolo 100°C.
Čištění a údržba přístroje
       Je nutné parní troubu odvápňovat?
Podle stupně tvrdosti používané vody a podle provozní doby vás sám přístroj upozorní na to, že je nutné ho odvápnit. Nastavte tedy program odvápnění a zase budete mít na dlouhou dobu klid.
       Jak často je nutné přístroj čistit?
• Parní troubu byste měli umýt po každém vaření
• Přebytečný kondenzát je dobré vytřít houbičkou, eventuálně papírovou utěrkou
• Čelní stěnu přístroje čistěte dle potřeby, stačí jarovou vodou a poté suchou hadrou
• Napařovací misky jsou vhodné do myčky nádobí, takže je můžete mýt tam
• Zásobník na vodu musí být po každém použití vyprázdněn a ponechán na vyschnutí