Ingredience: 500 g pšeničné mouky 1 kostka kvasnic 1 ČL cukru 125 ml teplého mléka 50 g margarínu 125 ml mléka špetka soli 10 g másla 4 PL povidel 250 ml smetany vanilkový cukr ½ ČL skořice špetka soli
Počet porcí: 8-10
Způsob přípravy: Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a nadrobíme kvasnice. Poprášíme cukrem, zalijeme mlékem a promícháme. Ponecháme kynout asi 20 minut na teplém místě. Margarín s máslem dáme do nádoby a rozehřejeme: 100°C 4 min. K těstu přidáme mléko, špetku soli a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Přikryjeme a necháme opět 20 minut kynout. Těsto rozdělíme na 8-10 kousků a vytvoříme knedlíky. Položíme do vymazané perforované nádoby a vaříme: 100°C 14 min. Z povidel, smetany, vanilkového cukru, skořice a soli uvaříme na varné desce omáčku a podáváme ke knedlíkům. Vše můžeme doplnit čerstvým nebo kompotovaným ovocem.